Έρευνα από τη Γερμανία δείχνει ότι το 40% των Ευρωπαίων πάσχει από κάποιας μορφής ψυχική ασθένεια (άγχος, αϋπνία, κατάθλιψη κ.λπ.). Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα καθώς και αντιισταμινικά, αντιχολινεργικά, αντιυπερτασικά και αντιψυχωσικά, μπορεί να εμφανίσουν ξηροστομία.Αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν υπολειτουργία των σιελογόνων αδένων ή μπορεί να αλλάξουν το φυσιολογικό PH του στόματος.
Το σάλιο δρα ρυθμίζοντας τα οξέα που παράγονται από την οδοντική πλάκα και διατηρεί ένα περιβάλλον υγιές μέσα στη στοματική κοιλότητα για τη διατήρηση των δοντιών. Η μείωση του ρυθμού ροής του σάλιου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας και κακοσμίας. Οι ασθενείς με ξηροστομία συχνά προσπαθούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους τρώγοντας γλυκά, μασώντας τσίχλες που περιέχουν ζάχαρη ή πίνοντας τερηδονογόνα και όξινα ποτά. Όλα αυτά μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο διάβρωσης της επιφάνειας των δοντιών καθώς και τον κίνδυνο τερηδόνας.
Όταν οι ασθενείς ξεκινούν αντικαταθλιπτικά ή αντιψυχωσικά φάρμακα είναι σημαντικό να ενημερωθούν για τον κίνδυνο εμφάνισης ξηροστομίας και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της. Η World Health Organization and American Dental Association συνιστά πριν από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής, οι ασθενείς να υποβάλλονται σε οδοντιατρικό έλεγχο ακολουθούμενο από θεραπεία οποιασδήποτε ενεργού οδοντικής νόσου. Θα πρέπει να δίνονται οδηγίες από τον θεράπων οδοντίατρο για επιμελημένη στοματική υγιεινή. Τα ραντεβού επανεξέτασης, για την αξιολόγηση της στοματικής και οδοντικής κατάστασης, θα πρέπει να γίνονται κάθε τρεις με έξι μήνες.
Συνιστώνται θεραπευτικές και προληπτικές στρατηγικές για τη διαχείριση των στοματικών και οδοντικών επιδράσεων της ξηροστομίας. Η οδοντιατρική διαχείριση περιλαμβάνει τη χρήση προϊόντων που προάγουν την επαναμεταλλοποίηση των δοντιών ως μέσο πρόληψης της τερηδόνας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση φθορίου που εφαρμόζεται είτε τοπικά από τον οδοντίατρο είτε με τη μορφή οδοντόπαστας υψηλής περιεκτικότητας σε φθόριο για καθημερινή εφαρμογή στο σπίτι. Επίσης, πολύτιμη για το σκοπό αυτό είναι η χρήση τσιχλών χωρίς ζάχαρη.
Μπορούμε να ολοκληρώσουμε το θέμα μας λέγοντας ότι η πρόληψη και πάλι, μπορεί να μας δώσει λύσεις για να αποφύγουμε την κακοσμία, την απώλεια δοντιών και γενικά την κακή στοματική υγιεινή που επιδρά άμεσα τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία.
Η ενημέρωση των ασθενών από τον οδοντίατρο σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει το στρες στη στοματική τους υγεία είναι κομβικό σημείο για τη βελτίωση και την διατήρηση της στοματικής και γενικής τους υγείας.