Έγκλειστοι Φρονιμίτες

Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Οι φρονιμίτες, γνωστοί και ως “τρίτοι γομφίοι”, είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στο στόμα, συνήθως μεταξύ 17 και 25 ετών. Ωστόσο, δεν υπάρχει πάντα αρκετός χώρος στη γνάθο για να ανατείλουν σωστά, με αποτέλεσμα να παραμένουν κρυμμένοι κάτω από τα ούλα ή το οστό. Αυτοί οι “έγκλειστοι” φρονιμίτες μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα και συχνά απαιτούν εξαγωγή.

Γιατί οι φρονιμίτες μένουν έγκλειστοι;

Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους έχει οδηγήσει σε μικρότερες γνάθους, ενώ τα δόντια μας παραμένουν σχετικά μεγάλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετός χώρος για την ανατολή των φρονιμιτών, οι οποίοι παγιδεύονται κάτω από τα ούλα ή το οστό.

Πώς θα καταλάβω αν έχω έγκλειστους φρονιμίτες;

Συχνά, οι έγκλειστοι φρονιμίτες δεν προκαλούν συμπτώματα, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας για προληπτικό έλεγχο. Ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία έγκλειστων φρονιμιτών όπως πόνο ή ευαισθησία στο πίσω μέρος του στόματος, πρήξιμο ή ερυθρότητα στα ούλα, δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος, κακοσμία του στόματος, πόνος στο αυτί ή το σαγόνι.

Ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν οι έγκλειστοι φρονιμίτες;

Οι έγκλειστοι φρονιμίτες μπορεί να οδηγήσουν σε περιστεφανίτιδα (μόλυνση των ούλων που καλύπτουν τον φρονιμίτη), οδοντικές κύστες (κοιλότητες γεμάτες υγρό που σχηματίζονται γύρω από τον φρονιμίτη), βλάβη στα γειτονικά δόντια (οι έγκλειστοι φρονιμίτες μπορεί να ασκήσουν πίεση στα διπλανά δόντια, προκαλώντας συμφόρηση ή βλάβη στις ρίζες τους), τερηδόνα (η δυσκολία στην πρόσβαση για τον καθαρισμό των έγκλειστων φρονιμιτών αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας).

Πότε πρέπει να αφαιρεθούν οι έγκλειστοι φρονιμίτες;

Ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει την περίπτωσή σας και θα σας συστήσει την εξαγωγή των έγκλειστων φρονιμιτών εάν προκαλούν πόνο ή άλλα συμπτώματα, αν έχουν μολυνθεί ή έχουν σχηματίσει κύστη, αν υπάρχει κίνδυνος βλάβης στα γειτονικά δόντια ή ακόμα και πριν την έναρξη μιας ορθοδοντικής θεραπείας.

Πώς γίνεται η εξαγωγή έγκλειστων φρονιμιτών;

Στην κλινική μας, εφαρμόζοντας τις νεώτερες χειρουργικές τεχνικές σε συνδυασμό με τον υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, φροντίζουμε η ενόχληση μετά από μια τέτοια επέμβαση να είναι η μικρότερη δυνατή.

Οι έγκλειστοι φρονιμίτες είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από επιπλοκές. Εάν έχετε έγκλειστους φρονιμίτες, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο για αξιολόγηση.