Γιατί συμβαίνει το τρίξιμο των δοντιών;
Πολλοί ιατροί και οδοντίατροι μπορεί να μην γνωρίζουν πάντα την ακριβή αιτία, αλλά ο βρουξισμός μπορεί να εμφανιστεί λόγω ψυχολογικού στρες που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το άγχος μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε δύο κατηγορίες — από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.
Εσωτερικοί παράγοντες θα μπορούσαν να είναι τα τρόφιμα που καταναλώνετε, το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης, η συναισθηματική σας σταθερότητα, η συνολική υγεία και ευεξία και η ποσότητα και ποιότητα του ύπνου, που κοιμάστε κάθε βράδυ. Οι εξωτερικοί παράγοντες ψυχολογικού στρες περιλαμβάνουν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε κάθε μέρα, την αλληλεπίδραση με τους άλλους όταν βρίσκεστε στο σπίτι ή στην εργασία και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις σε καθημερινή βάση.
Η επίδραση του βρουξισμού στο στόμα
Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στο στόμα όταν οι άνθρωποι εμφανίζουν βρουξισμό:
- Φθορά του σμάλτου των δοντιών και πιθανώς της οδοντίνης
- Ράγισμα ή θρυμματισμός δοντιών, γεφυρών ή εμφυτευμάτων
- Μπορεί να εμφανιστεί ευαισθησία στα δόντια
- Τα δόντια μπορεί να γίνουν επώδυνα στη μάσηση ή να αποκτήσουν κινητικότητα
- Πόνος στο πρόσωπο που οφείλεται σε σφίξιμο των μυών της γνάθου
- Πονοκέφαλοι
- Συνολική κόπωση του προσώπου
- Πόνος στην κροταφογναθική άρθρωση
Αντιμετώπιση του προβλήματος
Τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από βρουξισμό θα πρέπει να επισκεφτούν τον οδοντίατρό τους για να προσδιορίσουν γιατί αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.
Ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας συστήσει να φοράτε νάρθηκα για να μειώσετε το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Επιπλέον, ο οδοντίατρός σας μπορεί να προτείνει τρόπους μείωσης του στρες, ώστε να μπορείτε να μειώσετε το επίπεδο του βρουξισμού.
Θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο αποφυγής τροφών όπως η σοκολάτα και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη και αλκοόλ.
Ο γιατρός συνήθως θα σας συστήσει να αποφύγετε να μασάτε με δύναμη και μπορεί να σας προτείνει να κάνετε ασκήσεις για να χαλαρώσετε τους μυς της γνάθου σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Εάν ο βρουξισμός σας είναι πιο σοβαρός, μπορεί να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή για να σας χαλαρώσει ή να σας κάνει να κοιμάστε πιο ήσυχα.
Η διαδικασία κατασκευής του νάρθηκα βρυγμού είναι πολύ απλή και διαρκεί λίγα λεπτά.
Με τη χρήση ειδικού ενδοστοματικού σκάνερ, σκανάρουμε τα δόντια της άνω και κάτω γνάθου και το ψηφιακό αρχείο αποστέλλεται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, που θα κατασκευάσει το νάρθηκα.
Απαιτείται μια δεύτερη συνεδρία για την παράδοση και ρύθμιση του νάρθηκα, όπου ελέγχεται η εφαρμογή και σωστή λειτουργία του.
Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο το βράδυ, αλλά μπορεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν κρίνεται απαραίτητο.
Ο νάρθηκας δεν επιτρέπει στα δόντια να κλείσουν στη συνηθισμένη κάθετη διάσταση και εξισορροπεί τις πιέσεις τους. Αυτό οδηγεί στη χαλάρωση των μυών και στην άρση των συμπτωμάτων.
Παράλληλα, η χρήση του νάρθηκα προστατεύει τα δόντια από την αποτριβή, μειώνει την κινητικότητα τους και προστατεύει τις προσθετικές εργασίες ή και τα οδοντικά εμφυτεύματα αν υπάρχουν, από κατάγματα λόγω καταπόνησης.